ژانویه 4, 2025
amlash-talab

پیشینه املش؛ جواهر سبز رنگ گیلان

املش جواهر سبز رنگی است که در حاشیه رودخانه شلمان رود جان گرفته و تاریخ سکونت در آن، قدمت بالایی دارد. نام آن در ابتدا “آبلش” بوده و به دلیل همسایگی با شلمان رود، کم کم به املش تغییر نام یافته است. در اصل املش در اصل “ام” و “لش” بوده است که “ام” به معنی “رود” و “لش” به معنی “راکد” می باشد. بنابراین املش یعنی رودخانه راکد. املش بهشت گیلان در سال ۱۳۷۶ از شهرستان رودسر جدا و تبدیل به شهرستان شد.

در املش گیلان، باستان شناسان نشانه هایی پیدا کرده اند که ارزش تاریخی به این منطقه بخشیده و علاوه بر زیبایی های طبیعی که خاصیت جغرافیای این سرزمین زمردی دارد، بالا بودن قدمت سکونت هم، از ویژگی های ناب املش، روستای تابستان نشین است. بنابراین باید به این منطقه سفر کرد تا از همنشینی تاریخ و طبیعت لذت برد و در جواهری گشت و گذار کرد که نسل های بسیاری در هوای پاکش نفس کشیده اند و بر روی زمین پر برکت آن زندگی کرده اند.

املش کجای گیلان است؟

املش گیلان شبیه خانه ایست که در انتهای یک کوچه بن بست قرار گرفته است، چون جنوبش به کوه های جنگلی و دشت های بزرگ گیلان ختم می شود. املش با وسعتی معادل ۴۶۹/۵ متر مربع از شهر های شرقی و قدیمی استان گیلان است و در ۷۵ کیلومتری مرکز آن یعنی رشت واقع شده است. همچنین از شمال با دو شهرستان رودسر و لنگرود و از غرب و جنوب به شهرستان سیاهکل و از شرق به رحیم آباد رودسر محدود می شود.

اگر از سمت رشت به طرف املش حرکت کنید، در مسیرتان از آستانه اشرفیه، لاهیجان و لنگرود هم می گذرید. مسیر رشت به املش ۷۶ کیلومتر است و این دو شهر حدوداً یک ساعت و نیم با هم فاصله دارند. برای رسیدن به املش از تهران هم حدوداً ۵ ساعت باید رانندگی کنید. بعد از جاده کرج – تهران باید به سمت قزوین و بعد رشت بروید. در دو راهی رشت و لاهیجان به سمت لاهیجان می پیچید و از آنجا هم وارد‌ جاده لاهیجان – لنگرود می شوید. ۱۰ دقیقه بعد از لنگرود به شهر شلمان می رسید. از روستای سور کوه، استاد کلایه و چلارس می گذرید تا سرانجام تابلوی املش گیلان را در مسیر ببینید.

۱- تالاب زربیجار؛ تالاب نیلوفرهای آبی

این تالاب طبیعی یکی از مناطق دیدنی درجه یک، هنگام سفر به املش است. تالاب زربیجار زیستگاهی طبیعی برای پرندگان مهاجری است که در فصل زمستان به آن کوچ می کنند. آب تالاب زربیجار از رودخانه “هر دو آب” و سرشاخه “پل رود” تامین می شود و برای شالیکاری مورد استفاده قرار می گیرد. اگر در تابستان و بهار راهی این منطقه شوید، شانس دیدن نیلوفرهای آبی را هم پیدا می کنید.

۲- آبشار سیاه تاش؛ حیاتی در دل رانکوه

در بخش رانکوه و در ۲۰ کیلومتری شهرستان املش، در میان کوه های زیبا و بلند این منطقه، آبشاری مرتفع وجود دارد که نامش سیاه تاش است. این آبشار ۵۰ متر ارتفاع دارد و اگر در بهار یا تابستان به آن سر بزنید، خنکی هوای اطرافش و سبزی حوالی اش باعث می شود روح و روانتان حسابی تازه شود.

۳- ییلاق هلودشت؛ جنگلی در ارتفاعات

در حوالی ۳۰ کیلومتری املش، ییلاقی بنام هلودشت قرار دارد. هلودشت ییلاقی در ارتفاعات املش گیلان، در جنوب غربی این منطقه است. کوه های منطقه هلودشت هم مشرف به شهر های دیگر گیلان مانند لنگرود، رودسر و لاهیجان هستند.

۴- روستای بلوردکان؛ قابی زیبا از گیلان

بلوردکان روستایی در جنوب املش گیلان، یکی از دوست داشتنی ترین جاهای دیدنی و از توابع شهرستان لنگرود است. چشم انداز های این سرزمین کوهستانی معرکه است و قابی زیبا از گیلان پیش روی تان قرار می دهد. فاصله این روستا تا املش ۱۷ کیلومتر است و برای رسیدن به آن باید نیم ساعت رانندگی کرد. علاوه بر زیبایی های طبیعی، بلوردکان  چند بنای تاریخی در محدوده خود جای داده است.

۵- شاه نشین قلعه؛ بنایی بازمانده از تاریخ

قلعه شاه نشین گورج از آثار تاریخی املش بهشت گیلان است که قدمت آن به بعد از اسلام و دوره اسماعیلیان بر می گردد. این قلعه در بخش رانکوه، بین روستای گورج و رودخانه چاکرود واقع شده است و مسیر رسیدن به آن سرسبز و تاریخی است. شاه نشین قلعه همانند قلعه رودخان بسیار جای دیدنی و بینظیری ست.

۶- عمارت صوفی ها؛ خانه آبی رنگ قاجاری

در مرکز شهر املش گیلان خانه ای دیدنی وجود دارد که به خاندان صوفی ها باز می گردد و یکی از زیباترین بناهایی ست که از دوران قاجار در این شهر باقی مانده است. عمارت زیبایی با درها و پنجره های چوبی آبی رنگ، گچ بری های منحصربفرد و معماری خاص ایرانی، درون این حیاط وسیع بنا شده است.

اقامت در املش؛ اقامت در کلبه های چوبی

در سفر به املش گیلان اگر قصد اقامت دارید و می خواهید شب را آنجا بمانید، باید در ویلا های محلی، کلبه های چوبی یا در اقامتگاه های املش اقامت کنید. ولی اگر مایل باشید برای اقامت و استراحت در شب به شهر های مجاور نظیر رشت، لنگرود و یا رودسر بروید، گزینه های بیشتری پیش رویتان قرار می گیرد. اگر در املش جایی برای ماندن ندارید یا با اقامتگاه های آنجا آشنایی ندارید، رزرو اقامتگاه و هتل خود را به ما بسپارید. فقط کافیست وارد سایت آژانس گردشگری احمدزاده شوید و با چند کلیک ساده از هتل ها یا اقامتگاه های موجود با ریز جزئیات مطلع و بهترین گزینه را برای اقامت انتخاب کنید. در زیر به چند نمونه از اقامتگاه های محلی املش بهشت گیلان اشاره می کنیم.

۱- اقامتگاه بوم گردی هالیدشت

۲- اقامتگاه بوم گردی اشکورات

۳- اقامتگاه بوم گردی بام املش

خرید سوغات؛ بازار های سنتی قدیمی

در سفر به شهر های شمالی یکی از مکان ‌های محبوب گردشگران، بازار های سنتی است. در این میان املش هم از این قاعده مستثنی نیست. سه شنبه بازار املش را می ‌توان جزو قدیمی‌ ترین بازار های هفتگی گیلان به حساب آورد. از این بازار انواع محصولات، لباس‌ها، خوراکی ‌ها و میوه ‌های محلی را می ‌توان خریداری کرد و حتی به عنوان سوغات برای دوستان و خانواده آورد. دیگر سوغات شهرستان املش شامل: سفالگری و سرامیک سازی، تولیدات پشمی، چادر شب بافی، قدک بافی، لباس محلی، نمد مالی، ماهی، برنج و چای، انواع رب ها(انار، آلوچه و..)، ترشی و مربا، انواع نان های محلی، فندق، گردو، گل گاو زبان و مرکبات می شود.

منبع: https://azbooking.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *