19 تا از بهترین جاهای دیدنی شیراز
در شیراز مکان های دیدنی زیادی برای بازدید وجود دارد؛ از مکان های تاریخی و فرهنگی گرفته تا مناظر طبیعی و جاذبههای مدرن و امروزی، همگی بر محبوبیت این شهر افزوده اند. برای اینکه بتوانید قبل از سفر به شیراز برنامه ریزی درستی داشته باشید، بهتر است تا با انواع مکانهای دیدنی شیراز، آدرس و مسیرهای دسترسی به آنها آشنا شوید. پس با ما همراه شوید تا 19مورد از جاهای دیدنی شیراز را با یکدیگر بررسی کرده و بشناسیم.
۱) باغ ارم شیراز
اگر عاشق مکانهای پر از آرامش و حس و حال خوب هستید، پس حتماً باید سری به باغ ارم بزنید. یکی از زیباییهای این باغ، ساختمان اصلی آن است که نمونهای نفیس از تاریخ معماری ایرانی است. این بنا دارای ایوانی دو طبقه بوده و با کاشی کاریهای زیبا، گچ بری و آینه کاری تزئین شده است. در جلوی ساختمان استخری مستطیل شکل وجود دارد که زیبایی و آب و هوای باغ را دوچندان میکند. این باغ همچنین با مجموعهی متنوعی از درختان و گلهای زیبا از جمله سرو، کاج، پرتقال و یاس خود مشهور است.
گردشگران میتوانند ساعاتی را در باغ قدم بزنند و از فضای آرام و مناظر زیبا لذت ببرند. باغ ارم در شمال غربی شیراز، بلوار ارم، میدان ارم، خیابان ارم، نزدیکی مجموعه دانشگاه شیراز قرار دارد و با ماشین یا وسایل نقلیه عمومی به راحتی قابل دسترسی است. مجموعهی تاریخی و طبیعت زیبای باغ ارم منجر شده است تا به یکی از مکانهای مناسب در شیراز برای عکاسی تبدیل شود.
۲) حافظیه (آرامگاه حافظ)
حافظیه شیراز از جمله مکان های معنوی و محبوب برای ایرانیان به شمار می رود. همانطور که می دانید، این مکان آرامگاه حافظ، شاعر پرآوازه فارسی زبان، است و برای علاقه مندان به شعر و ادبیات، مکانی بسیار آرامش بخش به شمار میرود. این مقبره در باغی آرام و با فضایی زیبا و دلنشین واقع شده و اطراف آن را باغهای زیبا و درختان سرو بلند فرا گرفته است. این آرامگاه فضایی آرام و معنوی دارد و گردشگران میتوانند همراه با خواندن اشعار زیبا و دلنشین حافظ، یک فنجان چای یا یک فالوده شیرازی را در باغ زیبا میل کنند.
دیوارهای حافظیه با موزاییکها و خطهای زیبایی تزیین شده است که بر زیبایی آن میافزاید. حافظیه از جمله جاهای دیدنی شیراز است که واقعاً برای هر کسی که عاشق شعر، ادبیات و تاریخ است، یک مکان بسیار جذاب و با حس و حال وصف ناپذیر است. حافظیه شیراز در حد فاصل چهارراه ادبیات و چهارراه حافظیه، روبهروی ورزشگاه حافظیه قرار دارد.
۳) مسجد نصیرالملک
مسجد نصیرالملک که به مسجد صورتی نیز معروف است، نه تنها یک مکان مذهبی بلکه یک اثر هنری خیره کننده است. این مسجد در اواخر قرن نوزدهم ساخته شد؛ پنجرههای شیشهای رنگارنگ خیرهکننده و کاشیهای رنگارنگ مسجد نصیر الملک در هنگام تابش نور، یک کالیدوسکوپ مسحورکننده از نور و رنگها ایجاد میکند که آن را به یکی از زیباترین مساجد جهان تبدیل میکند.
مسجد نصیرالملک در شیراز، خیابان لطفعلی خان زند، انتهای کوچه ۳۷ قرار دارد و با وسایل نقلیه عمومی یا تاکسی به راحتی میتوان به آن دسترسی داشت. توصیه میکنیم تا برای بازدید از این مسجد، صبح تا ظهر را انتخاب کنید؛ چرا که در این ساعات از روز، انعکاس نور از پنجرهها به داخل مسجد، بهترین منظره برای عکاسی است.
۴) خانه زینتالملک
خانه زینت الملک یک بنای تاریخی چشمگیر واقع در شیراز است که به دلیل معماری منحصر به فرد و تاریخ جالبش ارزش بازدید را دارد. این بنا در اواخر قرن نوزدهم توسط محمد ابراهیم، برادر حاکم استان فارس که مالک باغ گلشن (خانه قوام) مجاور نیز بود، ساخته شد. این دو ساختمان توسط یک تونل زیرزمینی به هم متصل شدهاند که خانواده قوام از آن برای حرکت بین ساختمانها بدون دیده شدن استفاده میکردند.
خانه زینت الملک دو طبقه و یک پشت بام با چشماندازی خیرهکننده از شهر دارد. در حال حاضر خانه زینت الملک تبدیل به موزه مادام توسو شیراز شده و در زیز زمین آن نیز مسجمههایی از مشاهیر ایرانی و معروف قرار داده شدهاند.
۵) سعدیه (آرامگاه سعدی)
سعدیه یا همان آرامگاه سعدی، یکی از جاهای دیدنی معنوی در شیراز است که هر مسافری را جذب خود میکند. سعدی یکی از بهترین شاعران پارسی گوی بوده و طرفداران شعر و ادب فارسی به این شاعر ارادت ویژهای دارند. معماری سعدیه از معماری سنتی ایرانی الهام گرفته و با گنبد کاشی کاری شده خود، ستونها و کنده کاریهای پیچیده گردشگران را متحیر میکند. سعدیه در شیراز، انتهای بلوار بوستان و در نزدیکی باغ دلگشا قرار دارد.
۶) عمارت شاپوری
عمارت شاپوری که به عمارت کلاه فرنگی نیز معروف است یکی از جاهای دیدنی و تاریخی شیراز است. این بنا در زمان قاجار ساخته شده و درگذشته متعلق به خانواده ثروتمند شاپوری بوده است. عمارت شاپوری نمونهای تلفیقی از معماری سنتی ایرانی و اروپایی بوده و دارای پنجره های شیشه ای رنگارنگ، ستونهای بلند و کاشی کاریهای ایرانی است.
در حیاط این عمارت یک حیاط بزرگ با یک آبنما در مرکز و یک حوض کوچک قرار دارد که آن را تبدیل به مکانی آرام و دلنشین کرده است. اگر سری به عمارت شاپوری بزنید، در کنار لذت بردن از یک عمارت تاریخی، میتوانید با رفتن به کافی شاپ و رستوران واقع در آن لحظات خوبی را سپری کنید. این عمارت در خیابان کریمخان زند، خیابان انوری، تقاطع اهلی قرار دارد و گردشگران میتوانند با تاکسی یا وسایل نقلیه عمومی خودشان را به این عمارت برسانند.
۷) مسجد جامع عتیق شیراز
مسجد جامع عتیق که به مسجد جمعه نیز شهرت دارد، یکی از قدیمیترین و شاخصترین مساجد شیراز است. این مسجد در مرکز شهر و در بافت قدیمی شیراز واقع شده است. مسجد عتیق در قرن دوازدهم و در زمان سلجوقیان ساخته شده و در طول تاریخ چندین بار بازسازی و تعمیر شده است. معماری این مسجد تلفیقی از سبکهای مختلف اسلامی از جمله سلجوقی، ایلخانی و صفوی میباشد. مسجد دارای زیربنای مستطیل شکل با حیاط مرکزی و چهار ایوان (تالارهای طاقدار) بوده و دیوارهای آن با کاشی کاریهای به شکل پیچیده و خوشنویسی تزیین شدهاند. مسجد جامع عتیق در شرق حرم شاهچراغ قرار دارد و برای بازدید و نماز پذیرای بازدیدکنندگان است.
۸) باغ نارنجستان قوام
باغ قوام نارنجستان از جمله باغهای تاریخی و یکی از زیباترین جاهای دیدنی شیراز است. این باغ در منطقه تاریخی شهر قرار دارد و در قرن نوزدهم توسط خانواده قوام، که در آن زمان یکی از ثروتمندترین خانوادههای شیراز بودند، ساخته شده است. این باغ به خاطر معماری سنتی ایرانیاش که نشان دهنده سبک زندگی و فرهنگ خانواده قوام است، شهرت دارد. باغ با دیوارهای بلند احاطه شده است و ورودی اصلی آن با کاشی کاریهای زیبا و آینه کاری تزئین شده است.
در داخل باغ، بخشهای مختلفی از جمله عمارت، استخر و بیشه نارنج وجود دارد. این عمارت ساختمانی دو طبقه است که اکنون تبدیل به موزه شده است و زندگی و فرهنگ خانواده قوام را به نمایش میگذارد. اطراف استخر باغ را درختان و گلها احاطه کرده و بر زیبایی و آرامش باغ میافزاید. درختان نارنج نیز از ویژگیهای بارز این باغ هستند و هر ساله پرتقال های خوشمزهای میآوردند.
۹) بازار وکیل شیراز
بازار وکیل شیراز بازار شلوغی است که اغلب مسافران با این بازار آشنایی کامل دارند. این بازار در بخش قدیمی شهر واقع شده و میتوانید طیف وسیعی از کالاها مانند ادویه جات، منسوجات، صنایع دستی، جواهرات، لباس محلی و … را در آن پیدا کنید. این بازار در زمان سلسله زندیان ساخته شده و با سقفهای بلند، گنبدها و راهروهای قوسی شکل، نمونه ای عالی از معماری ایرانی است. همچنین شایان ذکر است که این بازار در نزدیکی سایر جاذبههای محبوب شیراز مانند مسجد وکیل و حمام وکیل قرار دارد. بازار وکیل ورودیهای متنوعی دارد که چند مورد از آنها در خیابانهای زند، طالقانی و لطفعلی خان زند قرار دارند.
۱۰) حمام وکیل شیراز
حمام وکیل یک حمام تاریخی است که در قلب بازار قدیمی شیراز واقع شده است. این بنا در زمان سلسله زندیه در قرن هجدهم ساخته شده و امروزه دیگر کاربرد گذشته را ندارد. حمام وکیل نمونهای از فرهنگ سنتی ایران در گذشته است که بازدید از آن برای نسلهای امروزی خالی از طرف نیست. حمام وکیل شیراز در خیابان طالقانی شیراز و در مرکز شهر واقع شده است و در غرب مسجد و بازار وکیل قرار دارد.
۱۱) مسجد مشیر
مسجد مشیر یکی از جاهای دیدنی و تاریخی شیراز است که ارزش یک بار دیدن را دارد. این بنا که در محله سنگ سیاه شیراز قرار داشته و در زمان قاجار توسط مشیرالدوله ساخته شده است. این مسجد مکانی آرام و ساکت بوده و برای کسانی که به دنبال لحظهای آرامش در میان شلوغی شهر هستند، مناسب است. مسجد مشیر در محلۀ سنگ سیاه، خیابان قاآنی، کوی دربند مشیر و کنار بازارچه ارمنیها قرار دارد.
۱۲) ارگ کریم خان زند
ارگ کریم خان قلعهای تاریخی است که در ابتدای خیابان کریم خان زند، نبش میدان شهرداری واقع شده است. این بنا در زمان سلسله زندیه در قرن هجدهم توسط کریم خان زند، بنیانگذار این سلسله، به عنوان محل سکونت و مقر حکومتش ساخته شد. ارگ دارای پلانی مستطیل شکل با چهار برج مدور در گوشههای آن و یک دروازه ورودی زیبا است.
در داخل ارگ بناهای مختلفی از جمله حیاط مرکزی، ساختمان اداری، زندان و حمام وجود دارد که در حالت کلی میتوان گفت این ارگ به دو بخش نظامی و مسکونی تقسیم شده است. حیاط مرکزی با باغ های زیبا و حوض آراسته شده و اطراف آن را طاقها و حجرههایی فرا گرفتهاند. ارگ کریم خان از جمله جاهای دیدنی شیراز است که هر مسافری بهتر است از آن دیدن کند.
۱۳) شاهچراغ
شاهچراغ شیراز یکی از اماکن زیارتی محبوب ایران به شمار میرود و آرامگاه برادران امام رضا، در این بنا قرار دارد. مجموعه شاهچراغ شامل یک مسجد، یک کتابخانه، یک مدرسه و چندین حیاط است. بنای اصلی شاهچراغ دارای نمایی خیره کننده با کاشی کاریهای پیچیده و آینه کاریهای زیبا است. فضای داخلی حرم با قالیهای با ارزش، لوسترها و کاشی کاریهای پر نقش و نگار تزئین شده است. شاهچراغ در شیراز، خیابان لطفعلی خان زند، خیابان احمدی قرار دارد.
۱۴) باغ دلگشا
باغ دلگشا یکی دیگر از باغهای تاریخی و زیبای شیراز است و در نزدیکی سعدیه واقع شده است. این باغ در شمال شرقی شیراز قرار دارد و قدمت آن به دوران ساسانیان برمیگردد؛ البته عمارت داخل باغ در طول قرنها مورد بازسازی و مرمت قرار گرفته است. این باغ حدود ۷ هکتار مساحت دارد و بیشتر فضای آن را درختان نارنج اشغال کردهاند؛ همین مورد نیز سبب شده است تا در فصل بهار هنگام ورود به باغ، بوی بهارنارنج مسافران را مدهوش کند.
عمارت داخل باغ یک ساختمان سه طبقه بوده و سقف آن نیز از جنس چوب است. همانند سایر عمارتهای موجودر باغ های دیگر، این عمارت نیز با کاشی کاریهای خیره کننده و آینه کاریهای ظریف، تزئین شده است. باغ دلگشا در شیراز، محله سعدیه جنوبی، بلوار هفت تنان، خیابان نارنجستان واقع شده است.
۱۵) دروازه قرآن شیراز
مطمئناً در بین افرادی که با شهر شیراز آشنا هستند، کسی نیست که دروازه قرآن را نشناسد. دروازه قرآن یکی از بناهای معروف شیراز است که در ورودی شهر قرار دارد و تمامی مسافران در هنگام ورود به شهر از جاده اصفهان- شیراز با این منظره زیبا روبرو خواهند شد. این بنا در زمان سلطنت سلسله زندیه ساخته شده و از آن زمان تاکنون چندین بار مورد بازسازی قرار گرفته است.
دروازه قرآن یکی از چندین دروازهی شهر شیراز بود که تمامی آنها تخریب شدند و تنها همین یکی باقی مانده است. این بنای تاریخی توسط عضدالدوله دیلمی ساخته شده و بر روی آن قرآنی قرار داده شده بود تا مسافران از زیر آن به سلامت راهی شوند. دروازه قرآن شیراز در شمال شرقی این شهر و بین دو کوه چهل مقام و باباکوهی قرار دارد.
۱۶) باغ عفیف آباد شیراز
باغ عفیف آباد یکی دیگر از جاهای دیدنی شیراز است که آب و هوای بسیار خوبی داشته و در زمان قاجار ساخته شده است. این باغ دارای عمارت زیبایی است که در سال 1284 و توسط میرزا علیمحمد خان قوامالملک دوم ساخته شده است. این مکان در ابتدا به عنوان اقامتگاه تابستانی شاهان قاجار استفاده مورد استفاده قرار گرفته و دارای یک کاخ سلطنتی زیبا بود.
البته هم اکنون این بنای قدیمی در اختیار ارتش بوده و در داخل آن بزرگترین موزههای اسلحه خاورمیانه قرار دارد. دیدن اسلحههای قدیمی زمان قاجار و یا حتی قبلتر از آن میتواند برای بسیاری از مسافران یک تفریح جذاب باشد. اگر قصد رفتن به باغ عفیف آباد شیراز دارید، باید به آدرس انتهای خیابان عفیف آباد، نزدیک به خیابان ستارخان بروید.
۱۷) آب انبار وکیل (موزه آب)
آب انبار وکیل که به موزه آب نیز معروف است، یکی از جالبترین جاهای دیدنی شیراز است که توسط کریم خان زند ساخته شده است. آب انبار دارای دیوارها و طاقهای آجری است و در سقف آن نیز بادگیر برای خنک شدن آب در آن زمان تعبیه شده است. این بنا تاریخچهی تامین و توزیع آب در شیراز را به روشهای قدیمی و سنتی به نمایش میگذارد و طبیعتاً بازدید از آن برای افراد جذاب خواهد بود. در این موزه برخی از آثار تاریخی مانند قنات، چرخ آب و کوزههای ذخیره آب به نمایش گذاشته شده است. بازدیدکنندگان میتوانند در حین کاوش در این جاذبه بی نظیر از اهمیت آب در فرهنگ و اقتصاد منطقه مطلع شوند.
۱۸) آرامگاه خواجوی کرمانی
خواجوی کرمانی شاعر و نویسنده پارسی زبان در قرن هفتم و هشتم از جمله شاعران پرآوازه بود. با اینکه وی در کرمان به دنیا آمده بود اما به دلیل اینکه در حین مسافرت در شیراز درگذشت، آرامگاه وی نیز در این بنا شد. این مکان بسیار معنوی توسط شاهان حکومت پهلوی بنا نهاده شد و امروزه تبدیل به یکی از مکان های دیدنی شیراز شده است. آرامگاه خواجوی کرمانی در شیراز، دامنه کوه صبوی، ابتدای جاده شیراز به اصفهان، تنگ الله اکبر قرار دارد.
۱۹) تخت جمشید شیراز
تخت جمشید یا نماد تمدن پارسی ایران، برای تمامی مردم ایران مکانی نام آشنا است. این بنای باشکوه نمادی از قدرت پادشاهان هخامنشی برای آیندگان این سرزمین است. مطمئناً مسافرت به شیراز بدون بازدید از تخت جمشید نصفه و نیمه میماند. پس اگر قصد بازدید از اغلب جاهای دیدنی شیراز را دارید، حتماً تخت جمشید را در اول لیست خود قرار دهید. زمان آغاز ساخت تخت جمشید به بیش از ۲۵۰۰ سال پیش باز میگردد و هر یک از کاخهای موجود در محوطه تخت جمشید، در زمان یکی از پادشاهان هخامنشی ساخته شده است. البته تخت جمشید با داریوش شناخته میشود و به احتمال زیاد، دستور احداث این مکان باشکوه توسط داریوش داده شده است.
این بنای تاریخی در اطراف شیراز و در نزدیکی مرو دشت شیراز قرار دارد. تخت جمشید با وجود اینکه در طی سالها مورد تخریب قرار گرفته است، اما باز هم همان اصالت و صلابت خود را حفظ کرده است. دوران شکوه تخت جمشید تنها تا حمله اسکندر مقدونی به ایران ادامه پیدا کرد. در سال 334 پیش از میلاد، اسکندر مقدونی به ایران حمله کرده و پس از رسیدن به مقر پادشاهی هخامنشیان، میراث تخت جمشید را به آتش کشید. پس از آن حجم گسترده ای از تخت جشمید ویران شد.
منبع: https://safar724.com